Normal_promoveren_promotie_promovendus_universiteit_utrecht

Een promovendus aan de TU Delft mag van de universiteit niet promoveren in zijn piratenpak. De 38-jarige zogeheten pastafarian was van plan de hoogste academische graad te behalen met een piratenhoed op, zwaard in zijn hand en laarzen aan zijn voeten. De aanhanger van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is het niet eens met die beslissing en diende daarom een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. Dat meldt NOS.

Aanhangers van deze Kerk hebben kritiek op de maatschappij en religies. Bij officiële gebeurtenissen dragen zij een piratenkostuum. Dat wil de promovendus geohydrologie dus ook doen tijdens het verdedigen van zijn proefschrift. De TU Delft is echter van mening dat zo’n kostuum niet thuishoort bij een plechtige gebeurtenis als een promotie en is bang dat het te veel af zal leiden.

De universiteit zegt altijd ruimte te hebben voor iemands persoonlijke wensen, maar een piratenpak is net een stap te ver en onpassend. De promovendus noemt dat discriminatie en stapte daarom naar het College voor de Rechten van de Mens. De zitting is gepland op 21 november. Een paar weken later volgt de uitspraak, die overigens niet bindend is.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids