Normal_studenten__luisteren__hbo__uni__college

Kabinet Rutte III is op 26 oktober beëdigd. Deze week debatteert de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Een ding is al duidelijk: internationalisering krijgt veel aandacht in het nieuwe regeerakkoord. Dit meldt Nuffic. 

Buitenlandse studenten blijven welkom. Het nieuwe kabinet wil het Nederlandse hoger onderwijs aantrekkelijker voor hen maken. De toegankelijkheid moet wel behouden blijven. Voor Nederlandse studenten moet het makkelijker worden om een studie te volgen in het buitenland. Tegelijkertijd kondigt het nieuwe kabinet aan dat het scherper gaat toezien op de naleving van de wet dat opleidingen alleen Engelstalig zijn wanneer dit een toegevoegde waarde heeft en als de kwaliteit voldoende is. Bovendien moeten er voldoende Nederlandstalige opleidingen zijn.
 
Nuffic onderschrijft dat initiatief. Het toenemende gebruik van Engels in het onderwijs ziet Nuffic als een positieve ontwikkeling. Goed onderwijs in een andere taal biedt studenten de mogelijkheid om hun taalvaardigheid te verbeteren en hun perspectief op de wereld te vergroten. Maar er moet een visie zijn op wat een goede balans is tussen het Nederlands en Engels met aandacht voor taalvaardigheid, internationale competenties en toepassing per vakgebied.
 
In juli 2017 publiceerde de KNAW het rapport ‘Nederlands en/of Engels. Taalkeuze met beleid in het Nederlandse hoger onderwijs’. De Tweede Kamer stelde naar aanleiding van deze verkenning in oktober een aantal schriftelijke vragen. De nieuwe minister Ingrid van Engelshoven, die hoger onderwijs in haar portefeuille heeft, zal deze vragen beantwoorden.
 
Het nieuwe kabinet spreekt ook de ambitie uit om internationaal talent aan Nederland te binden en wil het vestigingsklimaat voor bedrijven en onderzoekers versterken. Rutte III onderschrijft ook het belang van de beschikbaarheid van goed internationaal onderwijs. Om internationaal talent aan Nederland te binden is het belangrijk dat obstakels zoals regelgeving en huisvesting, worden weggenomen. Een nieuwe fase voor Make it in the Netherlands! (een gezamenlijk actieplan om internationaal talent aan Nederland te binden) kan volgens Nuffic hieraan bijdragen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids