Normal_laptop__typen__solliciteren__bloggen__verslag__huiswerk__student

Deze week vindt voor de tiende keer de internationale Open Access Week plaats. Onder het thema ‘Open in order to...’ wordt van 23 tot en met 29 oktober extra aandacht gevraagd voor open access, onder andere door het organiseren van activiteiten. Dit meldt de VSNU.

Ook is vandaag een vervolg gelanceerd op de 'Open up to open access' campagne van de VSNU. De campagne wil wetenschappers te wijzen op de mogelijkheden die zij hebben om hun artikelen open access te publiceren. Het vrij toegankelijk maken van artikelen heeft veel voordelen. Artikelen zijn beter vindbaar, waardoor het bereik groter wordt en het aantal citaties groeit. Ook is het belangrijk dat resultaten van onderzoek vrij beschikbaar zijn voor publiek, zodat zij toegang hebben tot kwalitatief hoogwaardige informatie. 
 
Verschillende Nederlandse universiteiten organiseren activiteiten tijdens de internationale Open Access Week. Zo organiseren Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Leiden en de TU Delft op 1 november gezamenlijk de seminar 'Publish for Influence'. SURFacademy organiseert op 26 oktober het seminar ‘Verder bouwen aan open science’ in Utrecht. Hierin wordt ingegaan op het bouwen aan open praktijkgericht onderzoek. DANS (Data Archiving and Networked Services) tenslotte doet mee aan verschillende open science activiteiten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids