Normal_universiteit_maastricht_2

Het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) heeft laten weten dat het gaat samenwerken met negen toonaangevende universiteiten om een onderzoeksagenda op te zetten die ertoe bijdraagt dat private investeringen in Duurzame Ontwikkelingsdoelen beter worden benut. Een van deze universiteiten is  Maastricht University.

De aankondiging werd gedaan rond de 72ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, tijdens het evenement ‘Big Data, Impact Management & the SDGs’, dat werd georganiseerd door het UNDP en de UN Global Pulse.

Het samenwerkingsverband wordt geleid door UNSIF (UNDP SDG Impact Finance), een initiatief dat erop gericht is de private en publieke sector bij elkaar te brengen via impact investment. Dat zijn duurzame investeringen die een concurrerend rendement opleveren, niet alleen financieel, maar ook sociaal en voor het milieu.

De Onderzoeksraad van de UNSIF bestaat uit toonaangevende universiteiten uit de VS, Europa en Azië en is belast met de ontwikkeling en implementatie van een methode waarmee het effect van de investeringen kan worden gemeten. De Raad gaat onderzoeken hoe de analytische kaders, de resultaten en de beleidsomgeving kunnen worden verbeterd, ter bevordering van commerciële kapitaalstromen ten behoeve van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN.

Vanuit de overtuiging dat een gezamenlijke inzet nodig is om de vraagstukken rond impact investing op te lossen, hebben negen business schools en academische instellingen de krachten gebundeld om een bijdrage te leveren aan dit belangrijke initiatief. Waaronder Oxford University, University of Zurich en dus de universiteit van Maastricht.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids