Logo_mri__ct__scan__ziekenhuis

NWO kent de titel Simon Stevin Meester 2017 toe aan prof.dr. Andrew Webb, hoogleraar MRI-fysica aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Aan de prijs is een bedrag van 500.000 euro verbonden. Webb kan met dit bedrag nieuwe MRI-technieken ontwikkelen, waarmee je ziektes in een veel vroeger stadium kunt opsporen. Daarnaast ontwikkelt hij mobiele MRI-scanners voor gebruik in ontwikkelingslanden. Dit meldt NWO.

WO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) benoemt jaarlijks een of meerdere prominente wetenschappers tot Simon Stevin Meester. De titel is Nederlands grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek. Kandidaten kunnen uitsluitend worden voorgedragen door het bestuur van TTW. Zij moeten succesvol zijn in het verwerven van TTW-steun voor hun onderzoek en de (bevordering van de) toepassing van hun onderzoeksresultaten op een aansprekende manier realiseren. De laureaten ontvangen een bedrag van een half miljoen euro, vrij te besteden aan onderzoek naar keuze. Ook ontvangen zij een bronzen sculptuur van kunstenaar Rob Raaijmakers. De prijs wordt uitgereikt tijdens TEKNOWLOGY, het innovatiefestival van TTW dat plaatsvindt op 9 november 2017.
 
Webb verdient het Simon Stevin Meesterschap voor zijn hoogstaande wetenschappelijke werk en de manier waarop hij een brug weet te slaan tussen onderzoek, het bedrijfsleven en de kliniek. Zijn kracht ligt bij uitstek in het zoeken naar oplossingen die buiten de gebaande paden liggen. Bij het verbeteren van MRI-beelden zoekt hij niet naar dure technische oplossingen, maar probeert hij slim gebruik te maken van simpele materialen die dezelfde voordelen bieden. Zijn methoden gelden als zeer innovatief en worden inmiddels in tal van ziekenhuizen toegepast. Het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen prijst Webbs bijzondere aanpak, die zijn vernieuwende onderzoek vaak direct toepasbaar maakt. Het draagt bij aan de leidende positie van Nederland op het gebied van medische beeldvorming.
 
Prof.dr. Andrew Webb is een vooraanstaand wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van MRI, met een uitzonderlijk gevoel voor utilisatiemogelijkheden. Webb is verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum en directeur van het C.J. Gorter Centrum voor Hoogveld-MRI.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids