Normal_rss_entry-98577

De robotvoetballers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben hun wereldtitel moeten afstaan aan de Chinese concurrent Water uit Peking. De ploeg greep zondag in het Japanse Nagoya naast het goud op de RoboCup, het wereldkampioenschap voetbal voor robots.

"Felicitaties voor Water. Het was een zenuwslopende strijd, wij gaan naar huis met zilver", aldus de Eindhovenaren. De Nederlandse robotploeg haalde tot nu toe drie keer de wereldtitel en stond tien keer in de finale. Het team heeft 'sterspelers' als Robin van Perslucht, Arjen Robot en Gregory van der Tandwiel.

Teamcaptain Lotte de Koning liet na afloop weten vrede hebben met hun tweede plek. "We speelden onze beste wedstrijd van het toernooi, dus we zijn tevreden met onze prestatie." De Koning complimenteerde de Chinese tegenstander: "Ze verdedigden erg goed en gaven ons geen ruimte om te voetballen. Hun robots zijn ook zo snel, ze hebben een dribbel in huis waarmee ze ons af en toe zo voorbij konden rijden."

RoboCup is het wereldkampioenschap voor intelligente robots in verschillende disciplines, met bijna 4000 deelnemers uit veertig landen. Eindhoven speelde mee in de 'middle size league', waarbij tafelhoge robots vijf tegen vijf spelen met een echte voetbal. Ze zijn geprogrammeerd, maar zodra het fluitsignaal klinkt voetballen ze compleet zelfstandig. Het doel van het toernooi is het versnellen van technische ontwikkelingen. Een stip aan de horizon is dat de voetbalrobots in 2050 de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.

Debutant op het RoboCup-toernooi was het RoboTeam van de Universiteit Twente. Dat deed mee in de 'small size league' en haalde daar naar tevredenheid van teamleider Ewoud Croll de veertiende plaats. In dat onderdeel spelen minirobots (maximaal 15 centimeter hoog) met een oranje pingpongbal op een veld van 6 bij 9 meter.

Door: ANP