foto: Glenn Dilon, WikiMediaCommons license CC-BY-3.0

Het college van bestuur van de Erasmus Universiteit heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie opdracht gegeven de banden van de Rotterdam School of Management (RSM), onderdeel van de universiteit, met het bedrijfsleven te onderzoeken. Aanleiding voor het onderzoek is het rapport van denktank Changerism. Daaruit zou blijken dat bedrijven als Shell, ExxonMobil en Gazprom grote invloed hebben op de school. Dit melden RTL Nieuws en de Erasmus Universiteit.

Volgens het rapport werkte de school samen met de overheid en de gasbedrijven aan het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor gas. Het rapport zet vraagtekens bij de academische integriteit van de RSM. In een reactie liet de RSM weten zich absoluut niet te herkennen in de beweringen uit het rapport. Toch stelt de universiteit nu een onafhankelijke commissie in om de kwestie te onderzoeken.

Deze commissie moet allereerst uitzoeken of de school overeenkomsten met het bedrijfsleven is aangegaan die hebben kunnen leiden tot invloed op het onderwijscurriculum. Ook moet de commissie onderzoeken of de instelling zich gehouden heeft aan de voorschriften en procedures voor het waarborgen van de onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek.

Emeritus hoogleraar Straf en Strafprocesrecht Gerald Mols van de Universiteit Maastricht zal de onderzoekscommissie leiden. Hij wordt bijgestaan door emeritus hoogleraar International Environmental Economics Harmen Verbruggen van de Vrije Universiteit en emeritus hoogleraar Bedrijfseconomie Hans Kuijl van de Universiteit Leiden / Maastricht. Het is nog niet bekend wanneer de commissie haar onderzoek zal afronden.

Ook komt er bij het RSM een openbaar register waarin de overeenkomsten met bedrijven staan vermeld, informatie over de betrokken partijen en het doel van de relatie. Dit register zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 openbaar worden gemaakt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids