Normal_rss_entry-93405

Studenten van de TU Delft hebben woensdag een nieuw wereldrecord zonneracen in de wacht gesleept. Dit gebeurde tijdens de eerste solarrace op Nederlandse bodem. Dit melden ANP en de Leeuwarder Courant.

"We hebben een paar meevallers en een paar tegenvallers gehad, die heffen elkaar op. Het weer zit 100 procent mee, maar daar staat tegenover dat we iets meer energie verbruiken dan verwacht. En we hebben een versleten band moeten vervangen", aldus de woordvoerster van het studententeam.

Het Delftse studententeam racede sinds zonsopgang (05.19 uur) met hun zonneracewagen 'Nuna' op de testbaan van de RDW in Lelystad. Het doel was om binnen twaalf uur 750 kilometer af te leggen. Uiteindelijk bleek de zonneracewagen 882 kilometer in twaalf uur aan te kunnen.

De race is gelijk de eerste serieuze praktijktest voor het nieuwe team van studenten, dat in oktober wereldkampioen hoopt te worden in Australië. 

Ook de studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zitten niet stil. Zij presenteerden later op de dag hun nieuwe door de zon aangedreven gezinsauto. Daarmee verdedigt het Eindhovense team zijn wereldtitel in de categorie gezinsauto's.

De World Solar Challenge in Australië is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's, waaraan teams van universiteiten over de hele wereld meedoen. De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. De wedstrijd duurt een week.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids