Normal_technische_universiteit_eindhoven__alleen_voor_tue___8_

Joca van der Horst van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft een prijs gewonnen voor beste innovatie op het gebied van wetenschappelijk onderwijs. De student Industrial Design ontving de prijs deze week tijdens de BrainsAward. De student won 3000 euro met zijn project Onda, een nano polymere gecoat doek dat de luchtkwaliteit in ruimtes verbetert. Dat meldt het AD.

Van der Horst deed voor zijn project inspiratie op via een onderzoek op de afdeling Bouwkunde. Met name het gebruik van een coating van titaandioxide die lucht zuivert sprak hem aan. Zijn ontworpen doek pulseert langzaam of snel bij aanraking. “Als die rustig is, is de lucht schoon", zegt de student.

Studenten mbo, hbo en wo in Eindhoven worden elk jaar door BrainsAward uitgedaagd om creatieve en innovatieve ideeën te produceren. Met behulp van professionele begeleiding is het de bedoeling dat die ideeën vervolgens verder ontwikkeld worden, zodat ze uiteindelijk op de markt gebracht kunnen worden. Tijdens de BrainsAward deden afgelopen week in totaal twintig groepen studenten van diverse Eindhovense onderwijsinstellingen mee. Een zestal projecten, waaronder die van Van der Horst, werden in het zonnetje gezet met een prijs. 

De overall innovatieprijs werd gewonnen door Alissa Rees van de Design Academy Eindhoven. Zij ontwierp een infuus-draagtas voor sneller herstel en beter zelfvertrouwen van patiënten. Iris van Nunen van SintLucas won in de categorie mbo met haar multifunctionele tassen van kunstleer en gerecyclede spandoeken. Student Steve Thijssen van Fontys won de leefbaarheidsprijs voor zijn chatplatform voor kinderen van 8 tot 18 jaar. Tot slot ging Jessie Lauret (TU/e) er met de publieksprijs vandoor, dankzij een 3D-naaitechniek geïntegreerd in kledingstukken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids