Normal_universiteit_twente_ut

Hoogleraren Susan McKenney en Adrie Visscher van de Universiteit Twente (UT) houden op donderdag 18 mei aanstaande vanaf 15.15 uur allebei een oratie over excellente docenten. Zij gaan onder andere in op de vraag hoe groot de invloed is van docenten op het leren van leerlingen. Ook hoe de kwaliteiten van docenten zich ontwikkelen tijdens hun carrière en hoe het leren van docenten gefaciliteerd kan worden staan die middag centraal. Dat meldt de Universiteit van Twente.

McKenney en Visscher maken deel uit van de ELAN, de vakgroep Docentontwikkeling van de Faculteit Behavioural, Management & Social Sciences aan de UT. In de oratie van McKenney zal het vooral gaan over welke rol de infrastructuur heeft op het bevorderen van de professionele groei van docenten. Onder meer de kerntaken van docenten en de benodigde expertise daarvoor worden door de hoogleraar uitgelicht. Volgens haar kan de infrastructuur verbeterd worden door meer samenwerking met andere vakgebieden.

In de oratie van Visscher staat de invloed van docenten centraal. Daarin kijkt hij vooral naar de didactische vaardigheden en hoe effectief deze zijn aan het begin van de carrière van docenten. Dat wordt bijgehouden tijdens hun verdere loopbaan en tijdens de laatste periode van hun docentschap. Ook de kenmerken van expertise-ontwikkeling in het algemeen komen aan bod. Tevens behandelt Visscher de vraag hoe docenten nog beter ondersteund zouden kunnen worden als het gaat om de ontwikkeling van de kwaliteiten in het onderwijs van vandaag de dag.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids