Startup voor stil heien op zee wint Philips Innovation Award 2017

Studentenstart-up GBM Works, ontwikkelaar van een unieke methode om windmolens op zee volledig stil te installeren, heeft de Philips Innovation Award 2017 gewonnen. GBM Works mag zich komend jaar de meest innovatieve studentenstart-up van Nederland noemen. De winnende studenten bewezen maandagavond tijdens de finale in de Rotterdamse Schouwburg de grote impact van hun uitvinding aan de jury voorgezeten door Frans van Houten, CEO van Philips. Dit meldt Philips Innovation Award.

GBM Works heeft een manier gevonden om windturbines op zee geruisloos te kunnen installeren. Momenteel gaat dit installatieproces door middel van heipalen gepaard met extreem veel lawaai (180 decibel; vergelijkbaar met een opstijgende raket), wat veel schade aan het ecosysteem van (wal)vissen kan aanbrengen. Bij de methode van GBM Works wordt heien echter overbodig, waardoor de installatie van windmolens volledig stil zal verlopen.

De winnaars ontvangen een prijzenpakket ter waarde van 50.000,- euro. Tijdens de finale van de twaalfde editie spraken onder anderen Prins Constantijn, Marco van den Bosch (van Pal-V, de Nederlandse vliegende auto) en Richard van Hooijdonk (futurist en trendwatcher).

De vijf finalisten willen ieder op hun eigen manier de wereld verbeteren. Zo kunnen boeren hun opbrengst aanzienlijk verhogen met behulp van de Soil Optimizer van Haak Innovations. Mensen met slaapproblemen kunnen beter slapen door middel van een zachte robot van Somnox. Nowi maakt sensoren die voor altijd meegaan door het verkrijgen van energie uit wifisignalen, en Polariks ontwikkelt de eerste gezinsauto die rijdt op zonne-energie.

De Philips Innovation Award is een onafhankelijke non-profit organisatie die nauw samenwerkt en gesponsord wordt door onder andere de Koninklijke Philips. Het bestuur van de Award bestaat uit zeven studenten van de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Meer informatie: www.phia.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids