Normal_stress_vrouw_laptop

Promovendi die gedurende langere tijd worden blootgesteld aan stress, krijgen psychische gezondheidsklachten. Soms vallen ze hierdoor (tijdelijk) uit. Dat is niet alleen vervelend voor de promovendus zelf, maar ook voor de wetenschap en de economie, stelt het Promovendi Netwerk Nederland (PNN). PNN wil dat er een landelijk onderzoek komt naar het exacte aantal promovendi dat als gevolg van stress het werk moet staken. Dat meldt NU.nl.

Al eerder bleek uit Belgisch onderzoek dat 50 procent van de promovendi last heeft van psychische problemen. Volgens PNN zal dit percentage in Nederland ongeveer hetzelfde zijn.  De aantallen zijn nu veelal gebaseerd op individuele verhalen en een klein rapport hier en daar, maar echt onderzoek naar de psychische klachten van Nederlandse promovendi is er nog niet geweest.

"Een onderzoeksprogramma hiervoor staat bij de universiteit in Leiden in de steigers, maar er moet tijd en geld voor worden vrijgemaakt", zegt een woordvoerder van PNN die hoopt dat de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hiervoor zorg gaan dragen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids