Normal_rss_entry-86651

Een algoritme dat is ontwikkeld door een Nederlandse studente is in staat om gehackte Twitteraccounts op te sporen. Computable schrijft dat de studente, Meike Nauta, zes eigenschappen heeft gedefinieerd waarmee een score wordt bepaald. In 99 procent van de gevallen is aan de hand van die score vast te stellen dat een tweet niet gestuurd is door de eigenaar van het Twitteraccount.

Het algoritme dat Nauta heeft ontworpen bekijkt de taal van de tweet, het tijdstip van verzenden, het apparaat waarmee het bericht is gestuurd, een eventuele link in de tweet, de frequentie van tweets en of er sprake is van een retweet. Het doel van het algoritme is het beperken van de schade. "Als je binnen 24 uur een gehackt account ontdekt, dan kun je volgens de literatuur het aantal slachtoffers met 70 procent verminderen."

Nauta studeert aan de Universiteit Twente. Volgens haar is het model niet alleen te gebruiken voor Twitter, maar ook voor andere sociale media. "Het gaat om het detecteren van opvallende gedragsveranderingen, dat zou je ook kunnen toepassen op sociale media als Facebook", zei ze tegen Computable.

Door: ANP