Normal_bestuur

Afgestudeerden zouden er nog beter in slagen hun kennis nuttig toe te passen, als ze daartoe tijdens hun studie worden toegerust. Bijvoorbeeld door zelf de universiteit te besturen. Dat schrijven vier studenten van de University Innovation Fellows aan de Universiteit Twente in het Financieele Dagblad. 

De studenten besloten de eigen universiteit te analyseren en concludeerden dat er nog veel winst te boeken is. De stap van studentenactivisme naar het beginnen van een eigen bedrijf is iets waar veel studenten zich ondanks hun potentie niet aan wagen. "Als de UT haar studenten meer speelruimte kan geven om ervaring en zelfvertrouwen op te doen, kan zij hier een brug slaan”, aldus de studenten Elisabeth de Vijlder, Mélanie Droogleever Fortuyn, Lennart van de Velde en Sarah Roediger.

“Wij stellen voor dat de universiteit door studenten gerund gaat worden. Als de UT voor een groot scala van haar werkzaamheden studenten inzet, kweekt zij een leeromgeving waarin studenten ondernemingservaring opdoen en is ze bovendien goedkoper uit. Studenten kunnen nieuwe studieruimtes inrichten, promotiemateriaal ontwerpen, universiteitsgebouwen beheren en nog veel meer.”

De opiniemakers wijzen op een aantal succesvolle projecten op de universiteit waarin studenten een hoofdrol spelen. Volgens hen is dat een bewijs dat studenten verantwoordelijkheid kunnen dragen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids