Normal_robot23525

Onderzoeker Geert Folkertsma van de Universiteit van Twente (UT) heeft een wel heel speciale cheeta ontwikkeld. Na vier jaar onderzoek is het hem gelukt om een prototype van een robot te maken. Met zijn onderzoek promoveert Folkertsma op 21 april aanstaande. Dat meldt de Universiteit van Twente.

Folkertsma’s doel met het onderzoek was het produceren van een robot die op dezelfde manier rent als een cheeta. Omdat robots een steeds grotere rol spelen, is het belangrijk om te weten hoe zij zich zo efficiënt mogelijk kunnen verplaatsen. Het bewegingspatroon van het jachtluipaard is een mooi voorbeeld van efficiënt bewegen. Verwacht wordt dat de cheetarobot in de toekomst veel gebruikt kan worden voor verdere ontwikkeling wat betreft beweging. Daarbij valt vooral te denken aan robots die ondersteuning bieden in het huishouden of in de zorg.

De bewegingen van cheeta’s zijn in Folkertsma’s onderzoek via software geanalyseerd. Wat opvalt is dat de rug een essentieel onderdeel speelt in de beweeglijkheid en snelheid van het dier. Om de cheeta in zijn prototype zo veel mogelijk te laten lijken, zijn veren gebruikt die de soepele rug moeten nabootsen. De robot is alleen ontwikkeld met het oog op het rennen. Het prototype is namelijk vier keer kleiner dan een echt jachtluipaard en weegt slechts 2,5 kilo. Ook rent de robot lang zo hard niet als een echte cheeta; daar is nog veel meer onderzoek voor nodig.

Geert Folkertsma verdedigt zijn proefschrift Energy-based and biomimetic robotics aan de Universiteit Twente. Zijn promotieonderzoek werd uitgevoerd in de vakgroep Robotics and Mechatronics (RAM), onder begeleiding van promotor Stefano Stramigioli.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids