Normal_diploma_certificaat

In relaties zijn het de mannen die relatief gezien het vaakst hoger opgeleid zijn. In 24 procent van de gevallen is het de vrouw die een hogere opleiding heeft behaald. Toch neemt het aantal hogeropgeleide vrouwen de laatste jaren toe en neemt het aantal mannen dat een hoger niveau heeft dan hun vrouw langzaam af. Dat melden het AD en het CBS.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek deed onderzoek naar de verschillen in opleidingsniveau tussen mannen en vrouwen in relaties. De groep hoogopgeleiden groeide tussen 2003 en 2016 bij zowel mannen als vrouwen, maar deze groei was het sterkst bij vrouwen. 970.000 vrouwen hadden het afgelopen jaar een hoger diploma dan hun mannelijke partner.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral jonge vrouwen steeds hoger opgeleid zijn dan hun partner. Dat is volgens Matthijs Kalmijn, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, te danken aan de betere en snellere toegankelijkheid van hbo- en wo-onderwijs voor vrouwen. Oudere vrouwen van boven de 65 jaar hebben daarentegen juist vaker een lager opleidingsniveau dan hun partner. Dat heeft volgens Kalmijn niets te maken met het werkelijke niveau van deze vrouwen, maar dat komt omdat het voor vrouwen vroeger minder gebruikelijk was om te studeren of door te leren na de middelbare school.

Bij de meeste stellen, 40 procent, bestaat geen verschil in onderwijsniveau of is het verschil slechts één niveau, bijvoorbeeld als een persoon met een afgeronde wo-master een relatie heeft met een persoon met een afgeronde hbo-bachelor.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids