Normal_uva_universiteit_van_amsterdam

In de QS World University Rankings by subject, die vandaag gepubliceerd is, maakt de Universiteit van Amsterdam (UvA) met het vakgebied Communication & Media Studies een sprong naar plaats 2 van universiteiten wereldwijd. Vorig jaar stond dit vakgebied op de zesde plek. Met in totaal 19 vakgebieden in de top 50 op hun terrein is de UvA net als vorig jaar de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit. Dat meldt de Universiteit van Amsterdam.

Edith Smit, directeur van de Graduate School of Communication en hoogleraar Persuasive Communication, is trots en zegt dat het resultaat de internationale zichtbaarheid van de universiteit binnen het vakgebied weerspiegelt. De status die Communicatiewetenschap aan de UvA al had in Europa is nu dus ook wereldwijd. Volgens Richard Rogers, hoogleraar Nieuwe media en digitale cultuur, doet de afdeling vernieuwend werk en is er internationaal altijd al veel erkenning geweest voor de mediatheorieën en methoden die er ontwikkeld worden op de UvA. 

Vorig jaar waren er al 17 UvA-vakgebieden met een top 50-plek; dit jaar zijn dat er 19. In totaal evalueerde QS dit jaar 4.438 universiteiten, waarvan er uiteindelijk 1117 gerangschikt werden op in totaal 46 vakgebieden. In de universiteitsbrede World University Rankings van QS staat de UvA op plaats 57e plaats. Van de andere Nederlandse universiteiten is verder alleen de Technische Universiteit van Delft terug te vinden in de universiteitsbrede top-100: op plaats 62.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids