Normal_stemmen__stembus__politiek__verkiezing

Jongeren kunnen vanaf vanavond gebruikmaken van de 'Jongeren Kieswijzer'. Deze stemwijzer richt zich op punten die voor deze doelgroep interessant zijn. Of dit specifieke hulpmiddel beter werkt voor jongeren dan de 'Stemwijzer' voor volwassenen, moet de komende weken blijken. Dat meldt RTL Nieuws.

In de Jongeren Kieswijzer vinden jongeren thema's terug die voor hen op dit moment en in de toekomst van belang zijn. Over onderwerpen als studeren, OV en solliciteren zijn stellingen bedacht die veelvuldig zullen voorkomen in de kieswijzer. Aan de hand van de antwoorden wordt de jongeren een stemadvies voor een of meerdere partijen gegeven.

Jongeren zelf noemen de stemwijzer die speciaal voor hen gemaakt is een aanwinst. Enkele testpersonen uit het programma 'De Klas Kiest' hebben al een aantal stellingen uit de wijzer gezien en vinden vooral de formulering en woordkeuze prettig. Deze duidelijkheid maakt het voor velen van hen gemakkelijker om goed antwoord te geven, waardoor het uiteindelijke stemadvies waarschijnlijk ook passender is.

Veel instanties zetten zich in om jongeren op 15 maart naar de stembus te krijgen. Om het belang van stemmen bij deze doelgroep te onderstrepen heeft Niek Dekker samen met een paar anderen de website stemdan.nl opgericht. De site biedt neutrale informatie over de verkiezingen en hoe het stemmen in zijn werk gaat. Een stemwijzer zoals de Jongeren Kieswijzer is volgens Dekker een goede aanvulling hierop.

Hij raadt de jeugd daarnaast aan om ook debatten te volgen op tv en niet alleen maar de stemwijzer te gebruiken. Zo'n debat geeft volgens hem een nog beter beeld van wat iemand belangrijk vindt. Want, zo benadrukt hij tot slot, het gaat uiteindelijk om je eigen keuze en niet om die van iemand anders.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids