Normal_fruit__gezond__appel

Hoe motiveer je studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht (UM) die niet van sport houden, een gezonde leefstijl te ontwikkelen? Dat is één van de vragen die het project Active Campus Europe wil beantwoorden, waarin de UM naast vijftien andere hoger onderwijsinstellingen in Europa deelneemt. De EU heeft voor de komende twee jaar een subsidie voor het project toegekend. De officiële kick-off is op 24 januari. Dat meldt Universiteit Maastricht.

De Universiteit Maastricht / afdeling UMSPORT is een van de zestien partners in Active Campus Europe. Het betreft een ‘Collaborative Partnership in Health Enhancing Physical Activities’- project. Naast UM SPORT en het Studenten Sportcentrum van de Technische Universiteit Eindhoven (SSCE) uit Nederland, komen de deelnemende hoger onderwijs instituten uit zes andere landen, te weten Finland, Ierland, Engeland, Duitsland, Spanje en Portugal.

Het doel van Active Campus Europe is onder andere een samenwerking te creëren tussen hoger onderwijs instituten voor de promotie van fysieke activiteiten. Om een gezonde werk- en studieomgeving te creëren die gezond gedrag stimuleert, wordt de expertise van de verschillende partners verzameld in een Best Practice Handbook dat later openbaar te raadplegen is. Daarnaast vindt een activeringsprogramma van drie maanden plaats om niet-sport minnende studenten en medewerkers te mobiliseren en bewust te maken van de voordelen van een actieve leefstijl en gezond gedrag. Deze interventie wordt door onderzoekers geanalyseerd op effect en resultaat.

Het project loopt van januari 2017 tot en met december 2018. De officiële kick-off vindt plaats in Maastricht op dinsdag 24 januari 2017, in het bijzijn van de gouverneur dhr. Theo Bovens onder de noemer Europe Calling (ter viering van het 25-jarig bestaan van het Verdrag van Maastricht). De kick-off is onderdeel van de tweedaagse ‘milestone meeting’ op 24 en 25 januari waarbij alle zestien partners aanwezig zullen zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids