Normal_leiden-1741562_960_720

Als het aan de 3 October Vereeniging ligt komt er aan de Universiteit Leiden een leerstoel ter ere van Magdalena Moons. Zij zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij het Leidens Ontzet. De vereniging zou graag zien dat een bijzonder hoogleraar meer onderzoek gaat doen naar de stadsgeschiedenis van Leiden. Dit meldt Leidsch Dagblad.

Het beleg van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog kwam ten einde op 3 oktober 1574. Volgens de overlevering speelde Magdalena Moons hierin een belangrijke rol doordat zij de Spaanse bevelhebber zou hebben overgehaald om Leiden niet aan te vallen. Wat er waar is van het verhaal is niet geheel duidelijk. Volgens de vereniging is er echter recentelijk bewijs gevonden wat nieuw onderzoek rechtvaardigt.

Volgens de initiatiefnemers bestaat er een onverbrekelijke verbinding tussen de stad Leiden, de universiteit en 3 oktober. Dit en het feit dat het vorig jaar 475 jaar geleden was dat Moons werd geboren, was voor de vereniging aanleiding om met het plan voor een leerstoel te komen.

De Universiteit Leiden heeft nog geen verzoek ontvangen voor het instellen van de leerstoel. De financiering is dan ook nog niet rond, aldus de voorzitter van de nieuwe opgerichte Stichting Leerstoel Magdalena Moons. Wanneer een verzoek wordt ingediend zal de universiteit kijken of de leerstoel bijdraagt aan het onderzoek en het profiel van de universiteit, aldus een woordvoerder.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids