Normal_anietenkapel__uva__universiteit_van_amsterdam

De Universiteit van Amsterdam (UvA) viert op maandag 9 januari haar 385ste Dies Natalis. Belangrijk onderdeel van de Diesviering is het afscheid van prof. dr. Dymph van den Boom als rector magnificus van de UvA en de overdracht van het rectoraat aan prof. dr. Karen Maex. In de voordrachten van zowel Van den Boom als Maex staat de toekomst van de universiteit centraal. Dat meldt de UvA.

In haar afscheidsrede gaat Van den Boom in op de uitdagingen die de universiteit te wachten staan in de 21ste eeuw en de gevolgen die dat heeft voor onderwijs en onderzoek. Om die het hoofd te bieden, zullen gedurfde keuzes gemaakt moeten worden. Van de Boom presenteert een aantal opties die tot dergelijke keuzes zouden kunnen leiden. Maar is de moderne universiteit in staat om te veranderen?

Na de officiële overdracht van het rectoraat houdt Maex haar inaugurele rede als rector magnificus. In deze Diesrede, getiteld The Unconventional Future, bediscussieert zij de positie van de universiteit in de wereld van morgen. Is de wetenschap voldoende toegerust op de toekomst of loopt het academische systeem tegen zijn eigen grenzen aan? In antwoord op deze vragen stelt Maex drie kwesties aan de orde: de herpositionering van onderzoek en onderwijs, de gevolgen voor de strategie in onderzoek en de grenzen van het huidige academische systeem.

Op de Diesrede volgt de uitreiking van de eredoctoraten aan expert in het internationaal vluchtelingenrecht James Hathaway, cultuursocioloog Michèle Lamont en aidsbestrijder Peter van Rooijen. Hathaway ontvangt het eredoctoraat voor zijn originele en invloedrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het internationale vluchtelingenrecht en de toepassing daarvan in de praktijk. Lamont wordt onderscheiden vanwege haar bijdrage aan de sociale wetenschap, met name de cultuursociologie, en haar verbindende rol tussen de Amerikaanse en de Europese sociale wetenschappen. Peter van Rooijen, tot slot, krijgt het bijzondere eerbewijs vanwege zijn verdiensten bij de nationale en internationale bestrijding van aids en zijn inzet voor een betere internationale gezondheidszorg.

Tot slot is het woord aan UvA-student Henriëtte Hoogervorst namens de organisatie van de Docent van het Jaar Prijs. Onder de titel Hart voor onderwijs stelt zij goed docentschap en de waardering voor docenten centraal. De Dies Natalis vormt de aftrap van de lustrumviering in 2017, het jaar waarin de UvA 385 jaar bestaat.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids