Normal_depressief_gezicht

Depressieve gedachten komen regelmatig voor bij artsen die een opleiding volgen tot medisch specialist (AIOS). Ongeveer 27 procent van deze artsen kampt met (symptomen van) een depressie, waarvan 11 procent speelt met de gedachte om zelfmoord te plegen. Net iets meer dan de helft van deze artsen zoekt hiervoor hulp. Dat meldt NU.nl.

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden gegevens van 129.000 artsen in opleiding uit 47 verschillende landen. Hiervoor gebruikten ze onderzoeksdata van de afgelopen vijftig jaar. De conclusies van de onderzoekers laten zien dat depressie nog steeds een taboe is in de medische wereld. Artsen die tijdens hun loopbaan symptomen van een depressie tonen, hebben later meer risico op een depressie en andere aan depressie-gerelateerde ziekten.

“Deze onderzoeksresultaten hebben dus betrekking op de gezondheid van artsen op de lange termijn. Het kan ook gevolgen hebben voor de patiënten die zij behandelen, aangezien er ook een link bestaat tussen artsen die kampen met depressie en een slechtere kwaliteit van zorg”, zegt onderzoekers Srijan Sen van de universiteit van Michigan.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids