Normal_academie_gebouw_rug_groningen_broereplein

Vandaag moeten de negen verdachten in de fraudezaak bij de Rijksuniversiteit Groningen voor de rechter komen. De hoofdverdachte, Hans G., wordt verdacht van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Op de regiezitting zijn Hans G., zijn secretaresse en leidinggevende, drie ondernemers, en drie familieleden van het hoofd technische dienst aanwezig. Ook de directeur is opgeroepen om zich te verantwoorden. 
 
Het voormalig hoofd van het Technisch Beheer op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) Hans G. wordt verdacht van grootschalige fraude van ruim 1,1 miljoen euro. De man zou geld en gunsten hebben gevraagd in ruil voor opdrachten aan de bedrijven. De andere medewerkers die terecht staan worden verdacht van betrokkenheid bij en medeplichtigheid aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. 
 
Na intern onderzoek bij de RUG van Hoffmann Bedrijfsrecherche zijn vier medewerkers ontslagen. Daarnaast kreeg een medewerker voorwaardelijk ontslag en van een ander werd het loon blijvend verlaagd. Ook heeft de universiteit de samenwerking met een aantal leveranciers en extern ingehuurd personeel stopgezet.  
 
De omvangrijke fraudezaak kwam aan het licht door het faillissement van een betrokken installatiebedrijf. De fraude heeft betrekking op de periode 2008-2015.