Normal_ouderenzorg_mantelzorg_personeel_vrijwilliger345

Er is nog te weinig bekend over de gevolgen die mantelzorgers ondervinden als ze ernstig zieke of chronisch beperkte familieleden of kennissen verzorgen. Het Radboudumc, de Radboud Universiteit en de gemeente Nijmegen willen in afstemming met het ministerie van Volksgezondheid daarom een leerstoel 'Mantelzorg' instellen. Minster Schippers deed eerder deze week de oproep voor een leerstoel Mantelzorg in het kader van de Wereld Alzheimer Week. Dat meldt Radboudumc.

Vergrijzing en een toenemende verschuiving van zorg in het ziekenhuis naar thuis spelen een steeds grotere rol in onze samenleving. Dit heeft directe gevolgen voor patiënten en hun mantelzorgers, maar ook werkgevers, werknemers en zorginstellingen krijgen te maken met de effecten. Met de leerstoel Mantelzorg wil Nijmegen het brede spectrum van factoren die daarbij een rol spelen beter in beeld brengen en actief onderzoeken hoe dat beter kan. De leerstoel kan zo een bijdrage leveren aan een duurzame inzetbaarheid van mantelzorgers in de toekomst.

Cathy van Beek, bestuurslid van het Radboudumc en verantwoordelijk voor patiëntenzorg: “Het Radboudumc geeft graag gehoor aan de oproep van minister Schippers om een leerstoel Mantelzorg in te stellen. Waar wij de patiënt zien als onze partner, is de mantelzorger dat in toenemende mate ook. Om thuis voor onze patiënt de juiste zorg en soms ook behandeling te kunnen geven, moet er aan diverse voorwaarden voldaan zijn. Denk aan tijd, voorlichting, educatie, het behouden van een goed evenwicht tussen alle extra inspanning en de nodige ontspanning.” Zo heeft het Radboudumc samen met Mezzo (de landelijke organisatie voor mantelzorg) hier in het verleden binnen het project Ontmoet je partner in de zorg al de eerste stap in gezet. Ook wordt vervolgonderzoek gedaan naar de behoeften van mantelzorgers en professionals.

Naast deze projecten en de ondersteuning van mantelzorgers in de stad menen het Radboudumc en het gemeentebestuur van Nijmegen dat het goed is om ook de sociaal psychische gevolgen en de fysieke en financiële belastbaarheid van mantelzorgers wetenschappelijk te onderzoeken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids