Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

Helderheid over datgene waarvoor verpleegkundig specialisten professioneel verantwoordelijk zijn, is een voorwaarde voor hun erkenning als beroepsgroep. Dat stelt verpleegkundige en onderzoeker Ada ter Maten-Speksnijder in haar proefschrift Finding Florence. Shedding Light on Nurse Practitioners’ Professional Responsibility. Op 13 september vindt de openbare verdediging plaats aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dat meldt Kenniscentrum Zorginnovatie.

Verpleegkundig specialisten zijn verpleegkundigen met meer verantwoordelijkheid en een hoger opleidingsniveau dan basisverpleegkundigen. In het proefschrift concludeert Ter Maten-Speksnijder dat verpleegkundig specialisten een belangrijke bijdrage leveren aan de continuïteit van het medisch zorgproces op de verpleegafdelingen en poliklinieken van ziekenhuizen. Zorgverlening gericht op ziekte en behandeling op basis van protocollen is geen enkel probleem voor hen, maar geïntegreerde aandacht voor zowel de biologische als de psychologische, sociale en spirituele aspecten blijkt veel moeilijker. Een beperkte opvatting over de professionele verantwoordelijkheid van de verpleegkundig specialist zorgt wel voor passende medische behandeling van de patiënt, maar niet zonder meer voor integrale zorg die aansluit bij de persoon en diens behoeften.

Wanneer verpleegkundig specialisten erin slagen om vanuit een verpleegkundig perspectief hun verantwoordelijkheid vorm te geven, kunnen zij hun positie in de gezondheidszorg versterken. Zij kunnen onder andere zorg verlenen aan mensen met een chronische aandoening en hen ondersteunen in adequaat zelfmanagement, en de kloof dichten tussen de zorg in het ziekenhuis en de zorg thuis.

In het proefschrift bespreekt Ter Maten-Speksnijder het debat in Nederland over deze nieuwe zorgprofessionals en de invloed van het debat op de kansen om als verpleegkundig specialist te mogen functioneren. Vervolgens richt zij zich op de mogelijkheden van reflectie bij het ontwikkelen van nieuwe expertise. Tot slot zoomt het derde deel in op de transities die verpleegkundigen doormaken in hun ontwikkeling naar verpleegkundig specialist, hoe zij de nieuwe rol willen vormgeven en hoe zij deze realiseren in de praktijk. Het promotieonderzoek is vanuit het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam begeleid door promotor prof. dr. Pauline Meurs en copromotor dr. AnneLoes van Staa. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids