Normal_geld_handen_verdeling_wnt

Voor studenten met een beperking blijkt het veel uit te maken in welke gemeente zij studeren. De financiële ondersteuning die deze studenten ontvangen verschilt namelijk per gemeente. Zo kan de ondersteuning in Amsterdam oplopen tot 381 euro per maand en in Haarlem tot 29,75 euro. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) neemt hierdoor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor deze doelgroep af. Dat meldt RTL Nieuws.

Door wijzigingen in de Wajong zijn veel studenten met een beperking aangewezen op de normale studiefinancieringsregeling. Wel kunnen de studenten in aanmerking komen voor een aanvullende studietoeslag van de gemeente waarin wij wonen, op voorwaarde dat ze geen vermogen hoger dan 5000 euro hebben.

De gemiddelde hoogte van de aanvullende studietoeslag is 120 euro per maand. Maar de hoogtes van de studieslag blijken per gemeente enorm te verschillen. De LSVb vindt het niet kunnen dat het per gemeente verschilt hoeveel iemand krijgt. Daarnaast blijken veel van de studenten niet eens af te weten van de regeling. Daarom pleit de vakbond voor een betere voorlichting, zodat de studenten goed op de hoogte zijn van hun financiële mogelijkheden. Verder wil de LVSb dat studiefinancieringsinstantie DUO verantwoordelijkheid krijgt over de studietoeslag en pleit de vakbond voor een verhoging van de aanvullende beurs. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids