Normal_campus_den_haag_universiteit_leiden

De partijen D66 en CDA van gemeente Leiden zijn niet blij met de uitbreiding van de Leidse universiteit naar Den Haag. Universiteit Leiden heeft grootste plannen voor de Haagse campus. Binnen vijf jaar moet de campus daar uitgroeien tot een “internationaal vooraanstaand academisch centrum”. De gemeente is echter bang dat de focus op Den Haag ten koste zal gaan van de kenniseconomie in Leiden. Dit melden Den Haag FM en AD.

De gemeentefracties uiten hun zorgen naar aanleiding van een interview met burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag in het Leidse universiteitsblad Mare. Van Aartsen zou in dit interview de indruk hebben gewekt dat de universiteit Den Haag nodig heeft om te kunnen groeien. Leiden zou zelf niet in staat zijn de uitbreiding van de universiteit te kunnen huisvesten. Zo lijkt het alsof Den Haag de concurrentie aangaat met Leiden om de universiteit, vinden D66 en CDA. De partijen zijn bang voor verlies van kennis en expertise en de status van Leiden als studentenstad.

Van Aartsen reageert begripvol op de zorgen van de gemeente Leiden, maar wijst erop dat de universiteit zelf het initiatief heeft genomen voor de Haagse campus. Den Haag heeft vervolgens “de kansen gepakt die de universiteit min of meer op een presenteerblaadje heeft aangereikt” en zal de Leidse universiteit financieel steunen. Den Haag wil een “bruisende studentenstad worden”, aldus wethouder Ingrid van Engelshoven van Den Haag, “met alle voorzieningen die daarbij horen.” De ambities van de universiteit op het gebied van onderwijs en onderzoek  dragen volgens Engelshoven bij aan de kenniseconomie en versterken het profiel van Den Haag als internationale stad van vrede en recht. De universiteit streeft naar een aanbod van 15 voltijds opleidingen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids