Normal_man_vrouw_werk_baan_emancipatie346

Prof. dr. Judith Semeijn wordt bijzonder hoogleraar Loopbaanmanagement bij de Open Universiteit. Haar inaugurele rede spreekt zij uit op 10 juni 2016 in de Verkadefabriek in Den Bosch en heeft als titel: 'Loopbanen op weg naar duurzaamheid; over paden, hobbels en gidsen'. Dit meldt de Open Universiteit.

Semeijn spreekt in haar rede over Loopbaanmanagment. Het hedendaags loopbaanmanagement staat vaak nog in de kinderschoenen en soms staat het zelfs haaks op de belangen van medewerkers. 'De focus ligt nog te veel op de belangen van bedrijven en op het aanbod van banen binnen één organisatie. Maar de meeste loopbanen spelen niet meer af binnen één organisatie. Bovendien hebben meer en meer werknemers combibanen bij verschillende werkgevers, of ze werken deels als zzp-er', aldus Semeijn.
 
Bedrijven putten dus uit dezelfde pool, delen soms medewerkers. Daarmee delen ze ook het belang om ervoor te zorgen dat die werknemers lang en op een aantrekkelijke manier door kunnen blijven werken. 'Bedrijven zouden er daarom goed aan doen om als het gaat over loopbaanbeleid over de grenzen van hun organisatie heen te stappen. Werk samen met andere bedrijven binnen je sector of in je regio!' adviseert Semeijn. Daarnaast zouden zij meer moeten kijken naar hoe mensen langer door willen blijven werken. Juist nu liggen daarvoor veel kansen in het verschiet. Door robotisering kan de focus zich verschuiven van het invullen van werk dat moet gebeuren, naar het creëren van werk waar de menselijke aard een wezenlijke bijdrage aan kan leveren, bijvoorbeeld door creativiteit.
 
Loopbaanprofessionals kunnen volgens Semeijn een belangrijke bijdrage leveren aan hoe individuen maar ook organisaties vorm geven aan loopbaanmanagement. Onderzoek zal daarom onder meer gericht zijn op de opbrengsten daarvan, om professionals en management beter te kunnen ondersteunen. Om daar een bijdrage aan te leveren is deze leerstoel ingesteld bij de faculteit Management, Science & Technology. De leerstoel is gefinancierd door Noloc, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals.
 
© Nationale Onderwijsgids