Normal_universiteit_twente_ut__van_arend_jan_

Emerald en EFMD hebben bij hun jaarlijkse Outstanding Doctoral Research Awards alumna aan de Universiteit Twente (UT) dr. Desirée van Dun de prijs voor het beste proefschrift toegekend. Ze ontvangt deze hoogste jaarlijkse prijs in de categorie Operations and Production Management. Haar (met cum laude beoordeelde) UT proefschrift Improving Lean Team Performance: Leadership and Workfloor Team Dynamics viel op tussen de vele internationale inzendingen door haar excellente kwaliteit. Dat meldt Universiteit Twente.

“Een zeer grote eer om door vooraanstaande wetenschappers als beste te worden beoordeeld. Ik heb in mijn Bedrijfskundige onderzoek verschillende vakgebieden zoals Organisatiegedrag, Leiderschap, Change en Lean Management gecombineerd. Dat wordt nu ook gewaardeerd door Operations Management professoren.” aldus Van Dun.

Eind december 2015 promoveerde zij aan de faculteit Behavioural, Management and Social Sciences van de Universiteit Twente. In haar mixed-methods proefschrift onderzocht zij (deels longitudinaal) gedrag en waarden van effectieve Lean leiders en hun teams op de werkvloer. Van Dun: “Ik vond een pallet van concreet gedrag en waarden van leidinggevenden waardoor Lean op de lange termijn op de werkvloer blijft werken en prestaties verbeteren. Daarmee ontrafelde ik de elementen en randvoorwaarden van een continu verbetercultuur.”

Haar promotor prof.dr. Celeste Wilderom denkt dat de jury ook de gehanteerde innovatieve video-technologie positief is opgevallen: “In dit onderzoek zit meer dan 70 uur aan op videobeelden gebaseerde analyse van organisatiegedrag van leidinggevenden en teamleden, gecombineerd met harde, valide prestatie-indicatoren. Dat levert unieke inzichten op voor complexe veranderopgaven waarvoor elke organisatie zich tegenwoordig gesteld ziet.”

Het is het tiende jaar dat Emerald en EFMD (the international management development network) gezamenlijk deze proefschriftprijzen uitreiken. Van Dun is UT onderzoeker/docent en (Lean) organisatiespecialist bij House of Performance. Ze publiceert over haar onderzoek regelmatig blogs en spreekt ook op praktijkcongressen. 

© Nationale Onderwijsgids