Foto: Lempkesfabriek (eigen werk) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

De technische universiteiten van Eindhoven, Delft en Twente kunnen beter fuseren. Nederland is te klein voor drie afzonderlijke technisch gespecialiseerde universiteiten. Dat zegt bestuursvoorzitter Peter Wennink van het Eindhovense hightech-bedrijf ASML in een interview in het relatiemagazine Slash van de TU Eindhoven (TU/e). Wennink is sinds januari lid van de raad van toezicht van de TU/e. Dit meldt Eindhovens Dagblad.

Wennink zegt zich te verbazen dat ons land überhaupt drie technische universiteiten heeft. “Kijk naar de technische universiteit in Aken; die heeft meer studenten dan de drie TU”s bij elkaar”, aldus de topman. Met het “opdrogen van de nationale financieringsbronnen” is het niet slim om elkaar te beconcurreren, vindt Wennink. Beter kunnen de universiteiten de krachten bundelen zodat de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk kunnen worden ingezet. Wennink stelt voor dat de drie universiteiten elk een specialisatie kiezen waarbij ze niet in elkaars vaarwater terechtkomen.

Daarnaast vindt de topman het belangrijk dat het imago van de regio Zuidoost-Brabant als zogenoemde Brainport-regio, met de nadruk op technologie en kennisindustrie, opgekrikt wordt. Daarvoor is meer geld nodig van de overheid. De rijksgelden die nu beschikbaar worden gesteld voor bijvoorbeeld culturele of sportieve voorzieningen noemt Wennink “ver beneden peil”.  De overheidsfinanciering zou meer in lijn moeten liggen met de vergelijkbare situatie van de vier grote steden Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Wennink heeft zijn visie, samen met andere topbestuurders uit de regio, in een brief kenbaar gemaakt bij de rijksoverheid.

© Nationale Onderwijsgids