Normal_ubd-dies-natalis-cortege-385x257

De Universiteit Utrecht bestaat dit jaar 380 jaar. De Diesviering op 29 maart stond daarom in het teken van het 76ste lustrum, met als thema Create, Connect & Celebrate. 

Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht, opende de ceremonie met een welkomspeech: In een snel veranderende wereld is het voor een universiteit van groot belang om een gemeenschap te zijn die veerkrachtig is en schokken kan opvangen. Beatrice de Graaf speelde daarop in tijdens haar diesrede door de situatie van de universiteit van 200 jaar geleden te schetsen. Die rumoerige tijd greep de universiteit toen aan om zichzelf te ontplooien.
 
Collegevoorzitter Marjan Oudeman reikte tijdens de Dies de Docentenprijs en de Docenttalentprijs 2015-2016  uit aan respectievelijk Marleen Rijkeboer, universitair hoofddocent en aan Haza Rahim, docent/tutor, beide werkzaam bij het departement Psychologie.
 
Ook werden tijdens de ceremonievier eredoctoraten uitgereikt, waarvan twee wetenschappelijke aan socioloog Robert J. Sampson en marien bioloog Sybil Seitzinger, en twee maatschappelijke eredoctoraten aan architect Francine Houben en muzikant Jordi Savall.
 
Voor het eerst dit jaar reikte de Universiteit Utrecht de prijs voor Alumnus van het jaar uit. Deze ging naar directeur van Stichting Urgenda Marjan Minnesma. Zij zet zich met een enorme bevlogenheid in voor een duurzame wereld.
 
De rest van de week staat ook in het teken van het lustrum. Zo maken basisschoolleerlingen vandaag kennis met het werk van 100 hoogleraren, staat donderdag het UUnited muziekfestival gepland, vindt de universiteitsdag op zaterdag plaats en wordt de week afgesloten met een culturele zondag.
 
© Nationale Onderwijsgids