Normal_onderwijs_docent_klas_school_arend_jan_8544

Hoogleraren en docenten arbeidsrecht erkennen dat de nieuwe flexwet zijn gebreken heeft. Toch moeten critici de zogenoemde 'flexwet' een kans geven. Dat schrijven vooraanstaande hoogleraren en docenten arbeidsrecht gezamenlijk in opinieartikelen in de Volkskrant en NRC Next, meldt NU.nl. 

De nieuwe wet van minister Asscher van Sociale Zaken moet het aantal flexibele contracten terugdringen en het aantal vaste banen stimuleren. Voornamelijk in het onderwijs kan dat slecht uitpakken. Het onderwijs vreest dat de nieuwe Wet werk en zekerheid die per 1 juli ingaat het inschakelen van invallers steeds lastiger maakt, omdat de wet verplicht om mensen na drie invalbeurten in vaste dienst te nemen.

"Er moet nog aan de nieuwe wet gesleuteld worden, maar de uitgangspunten, beperking van flexarbeid en geen ontslag zonder redelijke grond, onderschrijven wij", staat er in NRC. "Het succes van een bedrijf op langere termijn wordt in belangrijke mate bepaald door de betrokkenheid en de inzet van de medewerkers", schrijven de hoogleraren in de Volkskrant. "Maar dat veronderstelt wel dat het bedrijf zijn medewerkers als de belangrijkste productiefactor ziet en hen een redelijke mate van baanzekerheid en ontwikkelingsperspectief biedt."

Vanuit de Tweede Kamer is er ook kritiek op de nieuwe wet. Asscher wil op bepaalde punten wel aanpassingen doen en laat sociale partners met verbeterpunten komen. Daarnaast is er een verkenner aangesteld die de problemen en oplossing rond seizoenswerk inventariseert. 

© Nationale Onderwijsgids