Normal_stad_groningen_rijks_universiteit_groningen_rug

Naar aanleiding van het interne fraude-onderzoek op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is opnieuw een medewerker op non-actief gesteld. Onlangs werd de manager technisch beheer al opgepakt op verdenking van corruptie en witwassen. Hij werd op non-actief gesteld door de universiteit en er werd een recherchebureau ingeschakeld om intern onderzoek te doen naar de zaak. Dat meldt RTV Noord.

De manager technisch beheer zou in ruil voor geld verschillende installatie- en bouwbedrijven opdrachten hebben gegund. Volgens de FIOD was daarmee een bedrag gemoeid dat vermoedelijk in de tonnen loopt. De RUG heeft nu twee medewerkers op non-actief gesteld die geen verdachte zijn in het onderzoek van FIOD. Een woordvoerder van de universiteit heeft laten weten dat er aanwijzingen zijn dat deze mensen betrokken zijn bij de fraude. De universiteit wil op deze manier ook voorkomen dat er met bewijzen geknoeid wordt.

De RUG baseert de betrokkenheid van de twee medewerkers bij de fraudezaak onder meer op meldingen van andere personeelsleden die zijn gedaan bij de tiplijn die is ingesteld door het recherchebureau. Of de twee medewerkers die op non-actief zijn gesteld strafrechtelijk iets fout hebben gedaan moet nog blijken uit onderzoek. Als er aanleiding voor komt zal de universiteit aangifte doen. 

© Nationale Onderwijsgids