Normal_vlag_belgie

Het afgelopen studiejaar is het aantal Nederlandse studenten op Vlaamse hogescholen en universiteiten met vier procent gestegen. In totaal staan er nu ruim tweeduizend Nederlanders ingeschreven in het Vlaamse hoger onderwijs. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse ministerie van Onderwijs, zo meldt Nu.nl.

Oorzaak van de toename is waarschijnlijk het leenstelsel. Vlaamse universiteiten en hogescholen hielden al rekening met een toename van het aantal Nederlandse studenten nu de studiefinanciering van een gift gewijzigd is in een lening. In Vlaanderen hoeven studenten fors minder collegegeld te betalen dan in Nederland. Toch is de toestroom van Nederlanders minder groot dan verwacht. Wel is de groep Nederlandse studenten in Vlaanderen groter dan alle andere buitenlandse studerenden bij elkaar.

Uit cijfers van de Nederlandse universiteitsvereniging VSNU bleek eerder deze week dat dit studiejaar een recordaantal studenten bij Nederlandse universiteiten staan ingeschreven. Deze toename wordt verklaard door het fors gestegen aantal studenten uit het buitenland. Het aantal eerstejaars daalde licht, waarschijnlijk als gevolg van het leenstelsel. De daling is het sterkst zichtbaar op het hbo. Daar begonnen ruim 8 procent minder studenten aan een opleiding dan vorig jaar.

© Nationale Onderwijsgids