Normal_normal_maagdenhuis__uva__universiteit_van_amsterdam__protest

Minister Bussemaker van Onderwijs blijft er bij dat de kosten van de bezetting van het Bungehuis en Maagdenhuis niet te verhalen zijn op de bezettende studenten. Dit schrijft de minister in antwoord op vragen van de VVD en CDA. De totale schade van de bezetting bedraagt volgens de Universiteit van Amsterdam (UvA) 668.000 euro. Dit melden Nu.nl en AT5.

Na de bezetting opperden diverse Kamerfracties ook al om de bezetters de schade die zij aan de gebouwen hadden toegebracht te laten vergoeden. Zowel de universiteit als de onderwijsminister achtten de kans dat de daders gevonden zouden worden echter nihil. Inmiddels heeft de verzekering het totale bedrag aan de universiteit uitgekeerd. Toch wilden de VVD en het CDA opnieuw proberen om de bezetters te laten betalen voor de schade. Een motie die zij daartoe indienden, kreeg genoeg steun van de Kamer.

De Kamerleden vroegen Bussemaker alles op alles te zetten om de schade aan de universiteitsgebouwen maximaal te verhalen op de studenten. Bijvoorbeeld via groepsaansprakelijkheid, een middel dat al vaker is toegepast bij studentenacties en dat volgens juridisch deskundigen ook in dit geval mogelijk is.

Minister Bussemaker is het hier echter niet mee eens. De kans is groot dat juist onschuldigen gestraft worden, schrijft zij in de brief. Bovendien is het de vraag of de kosten van een zoektocht naar de daders op wegen tegen de baten. Een dergelijk onderzoek zal aanzienlijk veel geld kosten en de kans van slagen is nagenoeg niet aanwezig, aldus de bewindsvrouwe.

© Nationale Onderwijsgids