Logo_technische_universiteit_delft_logo

De tweejarige masteropleiding Engineering and Policy Analysis van de TU Delft verhuist per 1 september 2016 naar Den Haag. De komst van de opleiding wordt mede gefinancierd door de gemeente die zo hoopt zijn status als kennisstad te verhogen.  Engineering and Policy Analysis blijft een Delftse opleiding, die opleidt tot een Delfts MSc-diploma. Dit meldt NRC Handelsblad.

De gemeente betaalt de helft van de kosten van de Haagse afdeling van de TU Delft. Het gaat dan om 2,1 miljoen euro over drie jaar. Op de dependance komt de tweejarige masteropleiding Engineerting en Policy Analysis, een studie op het snijvlak van technologie en beleid. De opleiding is gericht op het bedenken van oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken in bijvoorbeeld de gezondheidszorg of het energiebeleid.

De komst van de TU Delft naar Den Haag is niet alleen winst voor de stad. Ook de opleiding en studenten profiteren. De nabijheid van ministeries, internationale instanties en multinationals bevordert een nauwe samenwerking tussen praktijk, onderwijs en onderzoek. “Dan kunnen we de drempel laag maken om bijvoorbeeld stageplekken te krijgen”, stelt hoogleraar Jeroen van den Hoven. Dat Den Haag een internationale stad is, heeft ook voordelen.

Wethouder Ingrid van Engelshoven is het met de hoogleraar eens. Als VN-stad met een sterke link naar VN-organisaties heeft Den Haag baat bij de komst van de opleiding. “Bijna elk beleidsvraagstuk vraagt om technische kennis”, zegt de wethouder. De komst van de opleiding naar Den Haag was dan ook een “lang gekoesterde wens” van de gemeente, aldus Van Engelshoven.

Per 1 september 2016 zal de opleiding verhuizen naar Den Haag. De opleiding huisvest momenteel zo'n veertig studenten, waarvan een ruime meerderheid afkomstig is uit het buitenland. De hoop is dat door de opleiding dichter bij de praktijk in Den Haag te brengen het aantal studenten de komende jaren aanzienlijk zal groeien.

© Nationale Onderwijsgids