Normal_open_universiteit_nederland_1

De Open Universiteit heeft plannen om de vestigingen in Groningen, Leeuwarden en Emmen te sluiten en te verhuizen naar Zwolle. De VVD in de Provinciale Staten van Groningen maakt zich zorgen over het vertrek van de universiteit uit Groningen. Volgens Statenlid Laura Dijkstra zou zit slecht zijn voor het imago van Groningen als kennisstad. Dat meldt RTV Noord.

“Bovendien is dit de enige toegang tot laagdrempelig universitair onderwijs. Bij de Open Universiteit kun je betalen per vak en dat kan nergens anders op dit niveau”, zegt Dijkstra. Volgens het Statenlid komen er daarnaast ook nog praktische problemen bij kijken als de universiteit verhuist naar Zwolle. Studenten die niet in Zwolle wonen en daardoor afhankelijk zijn van het openbaar vervoer zouden na een avondcollege niet meer thuis komen. “Die Groningers wordt straks deze vorm van onderwijs volledig ontzegd”, aldus Dijkstra.

De Open Universiteit is nu gevestigd op een toplocatie in de binnenstad van Groningen. Dit is niet alleen een kostenpost voor de universiteit, maar voor studenten en medewerkers zijn ook de parkeerkosten hoog en is het vanaf het station wel een eindje lopen. Dijkstra stelt dan ook voor dat de universiteit naar een andere, goedkopere locatie in de stad Groningen kijkt. 

© Nationale Onderwijsgids