Normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek

De VVD wil dat de Nederlandse universiteiten fuseren om zo de wereldtop te halen. Hiervoor pleit de VVD in de Tweede Kamer. De partij wil een of twee Nederlandse universiteiten in de wereldwijde top 50 hebben. Volgens VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg is het mogelijk om binnen Europa zelfs de top vijf te halen. Dat meldt BNR.

“We doen het heel goed met onze universiteiten. Maar als je in de internationale top wil meedraaien - en dat kan gewoon echt - en als je dan bereid bent om een aantal structurele veranderingen aan te brengen, dan denk ik dat het echt mogelijk is om in de top vijf van Europa en wereldwijd makkelijk binnen die top 50 van universiteiten te staan", zegt Duisenberg. Nederland telt nu dertien universiteiten.

De VVD'er ziet Denemarken als voorbeeld voor zijn plan. Daar zijn een aantal jaar geleden een aantal universiteiten samengevoegd, waardoor het land van twaalf naar acht universiteiten ging. Ook zijn daar een aantal onderzoeksinstituten samengevoegd. “Je ziet dat je dan toch meer focus en massa in je wetenschap en onderwijs krijgt”, aldus Duisenberg. De Universiteit van Kopenhagen zou na de samenvoegen heel snel omhoog zijn gegaan in alle internationale rankings.

De VVD wil een kwaliteitsslag maken met het geld dat de afschaffing van de basisbeurs oplevert, wat ongeveer een miljard euro per jaar is. De partij wil hier onder meer de fusies van universiteiten bekostigen, maar ook het idee om studenten per vak collegegeld te laten betalen. De universiteitenvereniging VSNU vindt het goed dat er een proef komt met het collegegeld. Wel hebben de universiteiten hier nog een aantal vragen over en willen dat er goed gekeken wordt naar negatieve effecten, zoals dat ook minder ambitieuze studenten gebruikmaken van de regeling.

© Nationale Onderwijsgids