Logo_rug_logo_rijksuniversiteit_groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG, de provincie Friesland en de gemeente Leeuwarden zijn toch tot een nieuw akkoord gekomen over de Friese universiteit. Vorige week werd bekend dat de RUG de vergunningaanvraag bij het ministerie voor een nevenvestiging had uitgesteld. Dit kwam omdat er nog te weinig aanmeldingen van studenten zouden zijn. Nu is het uitstel toch van de baan en krijgt Friesland in 2017 een University College. Dat meldt het Reformatisch Dagblad.

In het nieuwe akkoord is afgesproken dat de universiteit geen nevenvestiging van de RUG wordt, maar er wordt een heel andere studierichting aangeboden. Eerst zou de Friese universiteit de Engelstalige studie 'Liberal arts and science' aanbieden. Nu worden dit studies over Friese “hotspots”, zegt Wethouder Koster van Leeuwarden. Wat dit precies in gaat houden weet de wethouder nog niet, maar er moet gedacht worden aan thema's zoals water, toerisme en bestuurskunde. “De concurrentie tussen Groningen en Leeuwarden is er met dit besluit niet meer en dat was het grootste pijnpunt binnen de RUG”, aldus Koster.

De RUG zou hebben getwijfeld of de vestiging in Leeuwarden wel gefinancierd zou worden door het ministerie van Onderwijs, omdat het University College in Groningen tot nu toe veel minder goed loopt dan verwacht. Slechts dertig studenten volgen nu colleges op het University College, in plaats van de honderd waar op gerekend was. De RUG zou pas willen starten in Leeuwarden als er 200 studenten in Groningen zouden zijn. 

© Nationale Onderwijsgids