Logo_ou_logo

De organisatie van de Open Universiteit wil het aantal studiecentra in Nederland terugbrengen. Nu zijn er 15 vestigingen van de Open Universiteit verspreid over het land. Daarvan wil de organisatie er slechts vijf overhouden. In dit scenario zal bijvoorbeeld de vestiging in Enschede moeten sluiten omdat alle activiteiten voor de regio Overijssel dan worden geclusterd in Zwolle. Dit meldt Tubantia.

De reorganisatieplannen staan beschreven in een rapport van de instelling. Een woordvoerder van de Open Universiteit benadrukt dat het slechts om een “voorzet”gaat waarover de komende tijd gediscussieerd gaat worden. Vast staat wel dat de organisatie aan modernisering toe is. De huidige structuur bestaat al dertig jaar en is niet ingesteld op de huidige maatschappij waarin computers en internet een grote rol spelen.

Aan de moderniseringsplannen wordt al sinds 2012 gewerkt. Vele gesprekken en een enquête onder studenten en docenten hebben geleidt tot het voorlopige rapport met het voorstel om de Open Universiteit te concentreren op plekken waar veel studenten zijn. Directe nabijheid van een studiecentrum wordt daarbij minder belangrijk geacht dan bereikbaarheid. Veel tentamens worden namelijk via de computer afgenomen. Voor die paar keer dat studenten wel moeten reizen wordt voorgesteld om locaties te zoeken met goede bereikbaarheid, bijvoorbeeld een groot station.

Daarnaast streeft de Open Universiteit naar een meer academische uitstraling. Ook dat kan volgens de organisatie worden bereikt door het verminderen van het aantal vestigingen. Docenten en hoogleraren hoeven dan minder locaties te bedienen.

© Nationale Onderwijsgids