Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

(ANP) - Minister Jet Bussemaker (Onderwijs en Wetenschap) heeft haar felicitaties uitgesproken voor de twee Nederlandse studententeams die in Australië meededen aan de World Solar Challenge. Het Nuon Solar Team uit Delft won de race donderdagochtend (Nederlandse tijd) voor de zesde keer. Het Solar Team Twente werd nipt tweede.

In een videoboodschap aan de twee topteams sprak Bussemaker van een fantastische prestatie van beide teams. "Het laat maar zien waar Nederlandse studenten goed in zijn: techniek combineren met praktische oplossingen, samenwerken, en dan ook nog bij zo'n belangrijk onderwerp als duurzame energie." De Solar Challenge is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's. De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.

Een team uit Eindhoven doet mee in een andere categorie, die voor gezinsauto's op zonne-energie. De auto, de Stella Lux, heeft nog ongeveer 300 kilometer te gaan tot Adelaide en komt daar vrijdag over de finish. De Brabanders liggen op de tweede plek in hun klasse. Een Japanse auto gaat aan kop. "Maar we krijgen bonuspunten doordat wij met twee inzittenden rijden, in plaats van met één. Ook kijkt de jury naar het energieverbruik. Zelfs als we tweede worden, kunnen we dus nog winnen. Dat is twee jaar geleden ook gebeurd'', aldus een woordvoerster van de Eindhovenaren. De jury beslist zondag wie die race heeft gewonnen.