Logo_logo_the

De Nederlandse universiteiten handhaven een sterke positie in de prestigieuze Times Higher Education World University Ranking (THE-ranking). De meeste universiteiten stijgen in de lijst en dit jaar staan 8 universiteiten in de top 100. Voor het eerst staat er een Nederlandse universiteit in de top 50, namelijk Wageningen University op plek 47. Dat meldt universiteitenvereniging de VSNU.

Na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is Nederland het beste vertegenwoordigde land in THE-ranking. “13 Nederlandse universiteiten behoren al jaren tot de top van de wereld, waarvan er dit jaar zelfs 8 in de top 100 staan. Dat is een prestatie van wereldformaat waar wij trots op zijn”, zegt VSNU-voorzitter Karl Dittrich.

Wageningen University op plek 47 wordt gevolgd door de Universiteit van Amsterdam op 58, Universiteit Utrecht op 62, TU Delft op 65, Universiteit Leiden op 67, Erasmus Universiteit op 71, Rijksuniversiteit Groningen op 74 en Maastricht University op 88. Enkele andere Nederlandse universiteiten staan in de top 200, namelijk Radboud Universiteit op 125, Universiteit Twente op 149, Vrije Universiteit Amsterdam op 154, Technische Universiteit Eindhoven op 176  en Tilburg University op 201-250.

“De rankings zijn niet zaligmakend; er zijn belangrijke aspecten, zoals de onderwijskwaliteit, die niet worden gemeten. Rankings geven daarom steeds een beperkter beeld van hoe universiteiten het doen”, benadrukt de VSNU. Toch worden de rankings internationaal wel serieus genomen en als graadmeter gezien.

© Nationale Onderwijsgids