Normal_normal_universiteit_maastricht_2

Vanuit de hele wereld heeft de Universiteit Maastricht aanmeldingen ontvangen voor haar eerste Massive Open Online Course (MOOC), die op 5 oktober aanstaande van start gaat. Zo’n 1900 deelnemers uit verschillende landen hebben zich inmiddels ingeschreven. In deze gratis online cursus, getiteld Problem-Based Learning: Principles and Design, staat de innovatieve onderwijsmethode Problem-based Learning, ofwel Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO) centraal. Gedurende 9 weken leren deelnemers hoe PGO toegepast kan worden in het onderwijs en hoe het is om zelf middels PGO te leren. Dat meldt Universiteit Maastricht.

Met de MOOC zet de Universiteit Maastricht een extra stap om de wereld kennis te laten maken met het probleemgestuurd onderwijs (PGO), door deelnemers zelf te laten werken met PGO in een MOOC-setting. Dr. Daniëlle Verstegen, universitair docent bij de afdeling Onderwijsontwikkeling- en onderzoek aan de UM en MOOC-projectleider: “Dat is het unieke aan dit programma: hoewel een MOOC per definitie een ‘grootschalige, massale’ cursus is, worden in de opzet van de cursus zoveel mogelijk de principes van PGO gevolgd. De MOOC is gecentreerd rond authentieke problemen waar deelnemers in groepjes samen aan werken, zoals dat in de dagelijkse praktijk ook toegepast wordt in al het onderwijs aan de Universiteit Maastricht.”

Probleem Gestuurd Onderwijs is een onderwijsmodel met een student-georiënteerde benadering, dat niet alleen nadruk legt op kritisch denken, maar ook samenwerken in kleine groepen stimuleert, studenten betrokken maakt bij hun leerproces en uitrust met de vaardigheden die ze nodig hebben om in hun toekomstige carrière succesvol te zijn.

De MOOC is bedoeld voor iedereen die onderwijs verzorgt in het hoger onderwijs, maar is daarnaast ook interessant voor andere docenten of studenten die meer willen weten over PGO. Deelnemers kunnen kiezen uit drie tracks: teaching and tutoring, design and development, of assessment and organisation. Na de cursus hebben de deelnemers niet alleen geleerd hoe PGO toegepast kan worden, maar het PGO-systeem ook zelf ondervonden.

© Nationale Onderwijsgids