Logo_u_meet

In september en begin oktober vindt in vrijwel alle universiteitssteden in het kader van het Weekend van de Wetenschap een ‘U-meet’ plaats. U-meets is een ontmoeting van maatschappelijke partijen, politiek en wetenschap. Belangstellend publiek is nadrukkelijk uitgenodigd om bij deze ontmoeting aanwezig te zijn en om deel te nemen aan het debat. Dit meldt de VSNU. 

Licht speelt een grote rol in allerlei facetten van ons leven: de oorsprong van het leven, gezondheidszorg, communicatie en GPS, het heelal, optische instrumenten, cultureel erfgoed, kunst en cultuur en natuurlijk de natuur. 2015 is door de Unesco en door de Verenigde Naties uitgeroepen tot International Year of Light 2015. Over de hele wereld worden activiteiten georganiseerd om het belang van licht voor ons dagelijks leven te benadrukken. Reden voor een groot aantal universiteiten om hun jaarlijkse publieksdebat U-meet het thema ‘Licht’ mee te geven.

Op welke manier kan wetenschappelijk onderzoek een antwoord geven op maatschappelijke vraagstukken en een antwoord zijn, waarmee de politiek haar voordeel zou kunnen doen? Dat is het uitgangspunt van de U-meets. Elke universiteit vult het overkoepelende thema op eigen wijze in. Zo spitst de Rijksuniversiteit Groningen het onderwerp toe op de zon en gaat de Universiteit Utrecht aan de slag met de thema’s Licht & Architectuur, Licht & Literatuur en Licht & Beeldende kunst. In vrijwel alle steden worden er korte presentaties gehouden gevolgd door een debat. De U-meets dragen bij aan de toepassingen van de toekomst met licht. Onder andere Daan Roosegaarde, ambassadeur van de U-meets 2015 laat dit zien met zijn projecten en toepassingen met licht.
 
De U-meets vinden plaats in de week voorafgaand aan het Weekend van de Wetenschap op 3 en 4 oktober. Meer informatie is te vinden op www.vsnu.nl/umeet.

© Nationale Onderwijsgids