Normal_studentenkamer__studentenhuis__student__hbo__wo__huurprijs

Studenten uit de provincie Zeeland die in de Randstad willen studeren, moeten voorrang krijgen op woonruimte aldaar. Dat zegt de Zeeuwse fractie van het CDA. De partij reageert op een artikel uit de Volkskrant waarin te lezen valt dat het voor jongeren steeds lastiger wordt om een kamer te vinden in een studentenstad. Dit meldt Omroep Zeeland.

Veel studenten uit Zeeland zijn volgens de CDA-fractie voor hun vervolgopleiding aangewezen op (hogere) onderwijsinstellingen buiten de eigen provincie. Voor hen is het echter ondoenlijk om dagelijks heen en weer te reizen tussen Zeeland en de Randstad. Dat zou de student dagelijks uren reistijd kosten, soms wel zes uur per dag.

De fractie vindt het belangrijk dat het hoger onderwijs voor Zeeuwse jongeren goed toegankelijk blijft. Dat is niet alleen belangrijk voor hun eigen ontwikkeling maar komt ook de Zeeuwse economie ten goede. Daarom wil de partij dat jongeren die ver moeten reizen voor hun colleges voorrang krijgen op woonruimte in een studentenstad.

Enkele woningcorporaties zijn op eigen initiatief al samenwerkingsverbanden aangegaan met corporaties in de Randstad. Zeeuwse studenten worden op deze manier voorkeursplekken aangeboden in enkele studentensteden buiten de provincie. Het CDA wil dat de overige Zeeuwse corporaties hier een voorbeeld aan nemen. De partij vraagt de Gedeputeerde Staten van Zeeland om hierover met Zeeuwse gemeenten gesprek te gaan en de mogelijkheid van voorkeurshuisvesting verder te onderzoeken.

© Nationale Onderwijsgids