Logo_rivm_logo

Bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen kunnen tijd, geld en proefdieren besparen bij de beoordeling van nanomaterialen door gebruik te maken van bestaande data. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een strategie laten ontwikkelen waarmee informatie over een chemische stof gebruikt kan worden voor het systematisch beoordelen van een andere chemische stof (read across). Dat meldt het RIVM.

De strategie helpt bedrijven bij het voldoen aan hun wettelijke verplichtingen voor het beoordelen van risico’s van nanomaterialen voor mens en milieu. Naast bedrijven kunnen ook overheden en onderzoeksinstellingen deze strategie gebruiken bij het beoordelen van effecten van nanomaterialen voor mens en milieu.
De strategie geeft aan welke fysisch-chemische informatie minimaal nodig is om nanomaterialen te kunnen karakteriseren. Op basis hiervan kan worden beoordeeld en geverifieerd onder welke voorwaarden data bruikbaar zijn voor read across.

De teststrategie is bruikbaar bevonden bij twee fictieve voorbeelden (nanozilver en nanotitaniumdioxide). Wel blijkt dat informatie over nanomaterialen beter gedocumenteerd zou moeten worden om read across mogelijk te maken. Dit betreft informatie over de relevante fysisch-chemische eigenschappen en over de condities waaronder de data zijn verkregen. Daarnaast zullen test methodieken verder ontwikkeld moeten worden om specifiek gedrag van nanomaterialen te kunnen karakteriseren.

Nanotechnologie ontwikkelt zich razendsnel. Het biedt ons miniatuurlaboratoria op computerchips, uv-filters in zonnebrandmiddelen en talloze andere nieuwe mogelijkheden. Over de mogelijke risico’s van nanotechnologie voor mens en milieu is nog veel onduidelijk. Daarom draagt het RIVM bij aan een betere risicobeoordeling van nanotechnologie. Dit doen wij door middel van onderzoek, risicosignalering en beleidsadvies.

© Nationale Onderwijsgids