Normal_maagdenhuis__uva__universiteit_van_amsterdam__protest

(Novum) - De mensen die het Maagdenhuis in Amsterdam bezet houden, moeten daar weg en weer gewoon aan het werk of aan de studie. De schade die het monumentale pand inmiddels heeft opgelopen, moet op de daders worden verhaald.

Dat stelt de VVD, mede namens het CDA. Het is een extra oproep, los van het kort geding dat de Universiteit van Amsterdam heeft aangespannen om de bezetters weg te krijgen.

Gaan ze niet, dan moet er meteen tot ontruiming worden overgegaan, vinden de partijen. Ze spreken van "een anarchistische vrijstaat waar behalve studenten ook beroepsactivisten en krakers een nieuw thuis hebben gevonden."

Het Maagdenhuis geldt als bestuurlijk centrum van de Universiteit van Amsterdam. Studenten gingen over tot bezetting uit onvrede over het democratisch gehalte van de onderwijsinstelling.

Het bestuur van de universiteit moet "zich niet langer laten gijzelen door de krakers", vindt CDA-onderwijswoordvoerder Michel Rog nu. "Wat ons betreft heeft het speelkwartier lang genoeg geduurd!", moppert VVD woordvoerder Pieter Duisenberg. Hij juicht het kort geding wel toe, maar vindt ook dat het al veel eerder aangespannen had moeten worden.

De protesterende studenten in het Maagdenhuis zeggen maandag te vertrekken. De strijd voor meer democratisering gaan zij buiten voortzetten, aldus vertegenwoordigers van de Nieuwe Universiteit. Dit weekend vindt een afsluitende manifestatie in het Maagdenhuis plaats, onder de naam Festival der Wetenschappen.