Logo_universiteit_utrecht_logo_smal

Nieuwe initiatieven en vernieuwingen staan dit jaar centraal tijdens de Dies Natalis van de Universiteit Utrecht op 26 maart met als thema “Onderwijs in beweging”. Universiteitshoogleraar Frits van Oostrom zal de Diesrede 'Onderwijs als gesprek' uitspreken en ook worden die middag de docentenprijzen en de eredoctoraten uitgereikt.

Rector magnificus Bert van der Zwaan zal de viering van de 379e verjaardag van de universiteit openen. Frits van Oostrom zal in de Diesrede terugblikken op zijn ervaringen als eerstejaarsstudent in Utrecht. Daaruit komt ‘het gesprek’ naar voren als misschien wel de gedroomde vorm van onderwijs: overdracht van kennis, vaardigheid en attitude ineen. Van Oostrom zal ingaan op de vraag in welke mate ‘onderwijs als gesprek’ op de hedendaagse universiteit tot uiting komt. Ook zal hij verbeteringen suggereren mede aan de hand van inspirerend Amerikaans onderzoek. Ook de universiteit zelf is volgens hem aan zet. 

Collegevoorzitter Marjan Oudeman reikt tijdens de Dies de Docentenprijs 2014-2015 en de prijs voor Docenttalent uit. Deze gaan achtereenvolgens naar Ignace Hooge, universitair hoofddocent bij het departement Psychologie, en naar Marijke Hoogendoorn, docent bij het departement Pathobiologie. Met de docentenprijzen toont de Universiteit Utrecht haar hoge waardering voor goed onderwijs.

Ook worden tijdens de ceremonie twee eredoctoraten uitgereikt aan Professor Douglas Altman, hoogleraar Statistics in Medicine aan de Universiteit van Oxford (Engeland) en directeur van het Centre of Statistics in Medicine, en Professor Kurt VanLehn, hoogleraar Effectief onderwijs in de exacte vakken aan de Arizona State University (VS).

© Nationale Onderwijsgids