Normal_studentenkamers

De in opspraak geraakte huisbaas Marcel van Hooijdonk stopt met het ombouwen van kantoorpanden tot studentenkamers in Utrecht. Dat de huisbaas stopt met het realiseren van studentenkamers ligt vooral aan het huidige puntenstelsel. Bij dit stelsel zou geen rekening worden gehouden met de staat waarin de woning opgeleverd wordt en de prijs van het pand. Dit meldt het AD.

Volgens Van Hooijdonk is het puntenstelsel een landelijk en onrechtvaardig systeem. Het puntenstelsel bepaald hoe hoog de huur van een kamer of huis mag zijn. Elk onderdeel van de woning, zoals oppervlakte en isolatie krijgt punten. Deze punten bij elkaar opgeteld levert de maximale huurprijs. De bouw van studentenkamers is volgens Van Hooijdonk in Delfzijl nog wel rendabel zijn, maar in Utrecht niet, omdat de stad te duur is. De huisbaas zegt dat de eigenaren van studentenkamers per definitie betiteld worden als huisjesmelker.

De Jonge Socialisten, de jongerenpartij van de PvdA, beschuldigt Van Hooijdonk van smaad, waardoor hij in opspraak is geraakt. De huisbaas zou onder meer huurders van hem in Utrecht bedreigd hebben en intimidaties hebben geuit. Van Hooijdonk ontkent dit en heeft de Jonge Socialisten voor de rechter gedaagd. Begin dit jaar is de huurbaas wel veroordeeld tot een geldboete, omdat hij met dwang probeerde te voorkomen dat twee huurders van hem naar de huurcommissie stapten. Van Hooijdonk zou ook problemen hebben met de gemeente Nieuwegein, omdat die in zijn ogen steeds weer met nieuwe eisen komen voor zijn verbouwing van een kantoorpand. 

© Nationale Onderwijsgids