Normal_computer_studie

Waar studeren oude schoolgenoten? En waar komen al die studenten van de TU Delft, de Christelijke Hogeschool Windesheim of Universiteit Twente oorspronkelijk vandaan? De Tubantia Studentenkaart laat het zien.

De kaart geeft een unieke kijk op de spreiding van studenten in Nederland en is gebaseerd op gegevens van studenten van ruim vijftig instellingen in het hoger onderwijs. Zo is nu bijvoorbeeld te zien waar studenten per instelling hun vooropleiding genoten en is per vooropleidinginstelling te zien hoe de examenleerlingen en doorstromers zich over het land verspreiden.

De dataredactie van De Twentsche Courant Tubantia vroeg de gegevens op bij DUO, de uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs van de overheid. Het aanzienlijke bestand uit 2014 is geanalyseerd en bewerkt om projectie op de kaart mogelijk te maken.

Particuliere instellingen zoals bijvoorbeeld Hogeschool Tio en de LOI zijn niet meegenomen, omdat zij niet door de overheid bekostigd worden. Hierdoor ontbreken van deze instellingen de gegevens bij DUO.

Eerder produceerde de dataredactie van Tubantia onder meer de Voetbalkaart en Zorgkaart van Nederland.

© Nationale Onderwijsgids